Rájöttem idő közben, hogy igazából semmi... csak azt hittem, hogy érdekes lehet de nem az. Szal... mind1 is. Ja ha már az eszközöknél vagyunk:
Nem rég vettem négyszáz forintért egy könyvet aminek a címe Kínzások és kivégzések története. Jól hangzik mi?

Na röviden: arról szól, hogy hogy alakultak ki a különböző kínzási módszerek és az eszközök. Na igen azokról sokszor 3 vagy 4 oldalnyi anyag van. A csiklandozás kétszer is említésre kerül benne.
Először természetesen a kalodánál idézem: (megköszörüli torkát

) "Nem számított ritkaságnak- pláne, ha a kalodába zárt személy nő volt - ,hogy megkövezték, vágott sebeket ejtettek rajta, olykor megégették vagy ujjainak egy részét lenyirbálták. A talpak állandó csiklandozása ugyancsak hamar elviselhetetlenné vált.
A másik bejegyzés egy ún. macskakarom. Első látásra úgy néz ki mint az a sokfogú csipesz amivel a csajok szokták összefogni a hajukat. Csak ennek csupán az egyik fele van meg és ez régen arra szolgált, hogy súlyos sebeket ejtsenek vele és lekaparják a húst a csontokról. Persze mindezt addig amíg az áldozat élet. Mi mindent meg nem szépít a divat mi?

Na de: "A tizenkilencedik század elejéig alkalmazott, csaknem négyszáz éves karriernek örvendő népszerű csecsebecsét egy rövid fogantyú által rögzítve működtették. A spanyolok elsősorban a foglyul ejtett kalózok tartós károsodásokat okozó csiklandozásra használták. "
Mondjuk úgy egy kis eszköz történeti órát tartottam.