Csikis okosságok

by Anonymous · 8 Apr 2009 · 1338 views
Sort:
0
A
OP · 8 Apr 2009 (edited)
Csiklandozásnak nevezzük, amikor érintéssel bizsergető, nevetésre ingerlő érzést okozunk valakinek. A csikland alakváltozata többek között a csiklánd, csiklandoz, csikol, származéka pedig például a csiklik, csikló, csiklandós.

A Magyar Szótörténeti Szótár szerint a szócsalád hangfestő eredetű. Valószínűleg már nyelvünk külön életében keletkezett, bár az alakilag hasonló rokonnyelvi megfelelők, például a cseremisz csegelt vagy a lapp csagalduttet alapján elképzelhető, hogy mindannyian hasonló finnugor alapnyelvi szó származékai.

A kl és tl mássalhangzók mindenesetre több más nyelvben visszaadják a csiklandozás nevető érzését. A teljesség igénye nélkül néhány példa: latin titillare, német kitzeln, angol tickle, szlovák steklit, spanyol casquillear, francia chatullier, svéd kittla.

A csiklandozásnak két formáját állapította meg 1897-ben G. Stanley Hall és Arthur Allin. A két pszichológus a csiklandozás enyhébb formáját, amelyet olyan finom érintésekkel lehet kiváltani, mint a bőr tollal való simogatása, knismesisnek nevezték el. Az emberi test csiklandósabb területein durvább, nyomással való ingerlésre adott reakciót pedig gargalesisnek nevezték.

A csiklandós érzés kialakulásában a bőr tapintás-, nyomás- és vibrációérzékelő receptorai vesznek részt. Míg a knismesisben érthető módon inkább a finom tapintásnak jut nagyobb szerep, a gargalesisben a nyomás és a vibráció érzékelése esik nagyobb latba a leküzdhetetlen nevetésre kényszerítő érzet kialakulásában. Fontos szerep jut azonban a fájdalomérzékelő receptoroknak is, az ezekből kiinduló afferens rostok átmetszésével ugyanis nagyon gyakran a csiklandósságra való képesség is elvész.

A knismesis és a gargalesis között fennálló másik nagy különbség, hogy míg az előbbi öningerléssel is kiváltható, az örömfakasztás utóbbi fajtájában csak egy másik személy, vagy kísérletes eredmények szerint akár egy robot is részesíthet minket. A csiklandozást többnyire kellemes élményként emlegetjük, hiszen eleinte nevetésre fakaszt, hosszú távon viszont – különösen a gargalesis - egyre kellemetlenebbé válik, mígnem elviselhetetlen nem lesz. Ez az oka, hogy évszázadokkal ezelőtt a csiklandozást olykor kínzási módszerként is alkalmazták.

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy testünk nem minden része ugyanolyan csiklandós. A hónaljunk, a bordáink és a talpunk tollpehellyel vagy enyhe böködéssel való ingerlését nem bírjuk sokáig nevetés nélkül, de sokak számára a nyak- és deréktájék is hasonlóan csiklandós lehet.

De miért vagyunk csiklandósak, és egyes testtájak miért csiklandósabbak, mint mások? Van, aki úgy véli, hogy az olyan finom ingerekre kialakuló nevetés és rángatózás, mint például a bőr tollpehellyel való érintése vagy körömszéllel való kapirgálása, az apró rovarokkal, rágcsálókkal és csúszómászókkal szemben jelenthetett védelmet a természetben élő őseinknek.

Hasonló magyarázat feltételezhető a nyakunk, a hónaljunk, a derekunk vagy a talpunk böködése okozta heves reakciók hátterében is: ezek a testtájaink a legsérülékenyebbek. A váratlan érintésük keltette heves rángatózás segíthet elhárítani egy előre nem várt támadást. Hogy ez miért jár nevetéssel, az még nem tisztázott. Christine R. Harris pszichológus szerint a mosoly pozitív visszacsatolást jelent a csiklandozó számára, vagyis áldozatának kínzására tovább buzdítja őt. Harris szerint ebből kifolyólag a csiklandozás a harci készségek fejlesztésében is szerepet játszhatott.

Nem mindegy azonban, hogy ki csiklandoz bennünket. Néhány kutató úgy véli, a csiklandozás az egymáshoz közel álló személyek testi kontaktusának fontos eszköze, amely hozzájárul az emberek közötti együttműködés és bizalom kialakításához, az egymáshoz tartozás kifejezéséhez.

Gondoljunk csak egy gyermekét csiklandozó szülőre, vagy az egymást csiklandozó szerelmes párokra. Robert R. Provine neurológus szerint mindez az érintés szükségletére vezethető vissza, és kulcsszerepet tölthetett be a szociális és szexuális magatartás evolúciójában. Provine elméletét az is alátámasztja, hogy jellemzően nem csiklandozunk meg csakúgy vadidegent. Ha mégis ilyet tennénk, meglepő fogadtatásban részesülhetünk…
0
A
· 8 Apr 2009 (edited)
A legtöbben ettől az első látásra jóindulatúnak tűnő mozdulattól irtóznak. Pedig alig különbözik a simogatástól vagy egy kedves érintéstől. Ez a csiklandozás.

Nem is gondolnánk, de a csiklandozásnak komoly történelme van.

A csiklandozás népszerű kínzómódszer volt a „sötétebb" korokban. A spanyol inkvizíció, a kínai császárság és az ókori rómaiak is előszeretettel alkalmazták. A Római Birodalomban az áldozatot kikötözték, lábát tömény sóoldatba mártották, majd összeeresztették egy kecskével. A kecske érdes nyelvével buzgón nyalogatta a delikvens talpáról a sót, ami eleinte a csiklandós érzés miatt volt tűrhetetlen, később viszont már azért, mert a sok nyalogatástól lejött a bőr az áldozat talpáról, és mind a só, mind a reszelős nyelv érintése elviselhetetlen fájdalmat okozott.

Az első tudományos adatok, amelyek megemlítik a csiklandósságot, még 1882-ből származnak. Ekkor találták meg az emberi testen a képen fekete pontokkal jelölt un. hiszterogén zónákat.

Ezeknek a bőrfelületeknek a csiklandozásával, dörzsölésével akár epilepsziához hasonló tünetek is kiválthatók.

A csiklandósság érzékeléséért a tapintást érzékelő idegek felelnek. A gerincvelő idegpályáin keresztül a csiklandósság érzése az agy középső részén az agyalapon lévő talamuszba jut. Ez az ún. talamikus szint.

A túlzott csiklandósságot a stressz, a felgyülemlett belső feszültség, az idegrendszer érzékenysége okozza.

A férfiak és a nők a tapasztalatok szerint ugyanolyan csiklandósak. A gyerekek viszont sokkal érzékenyebbek. Ez azért van, mert bőrök finomabb, puhább és vékonyabb, mint a felnőtteké, tehát jobban is ingerelhető.

De ki ismerhetné jobban az érintés erejét, mint egy masszőr. Szerinte a hozzájáró vendégek csak az első alkalommal csiklandósak, később belső feszültségeik a masszázs hatására feloldódnak. Gizella megmutatta, hogy csiklandósság szempontjából melyek testünk legérzékenyebb területei.

A csiklandozás általában kellemes érzést vált ki belőlünk, persze van, akinek ugyanez kiállhatatlan kínokat jelent.

Amikor csiklandoznak minket, természetesen megpróbálunk kitérni a támadás elől. Mindannyian reflexesen védekezünk. Legjellemzőbb, hogy összegörnyedünk.

A csiklandósságot leküzdeni nem lehet, de tudatosan befolyásolni talán igen, hiszen van aki már attól csiklandóssá válik, ha puha anyag érintkezik a testével.

Nos, ha ily módon leküzdhetnénk belső feszültségeinket talán kevésbé lennénk csiklandósak. De addig is, amíg ez sikerül, a legjobb védekezés a támadás.
0
R
· 8 Apr 2009 (edited)
Szép munka csikicsoki!!! :D :wink:
0
A
· 8 Apr 2009 (edited)
Köszi, de nem nagy dolog.
Ha bárki talál a csiklandozással kapcsolatban valami okosságot kérem, hogy írja le, mert engem nagyon érdekel. :) Akármi lehet, mindenevő vagyok :wink: :lol:
0
C
· 8 Apr 2009 (edited)
1933-ban Clarence Leuba ohiói pszichológia professzor arra volt kíváncsi: veleszületett képességünk-e, hogy nevetünk, amikor megcsiklandoznak minket. Saját újszülött fiát használta kísérleti alanynak, hogy választ adjon erre a kérdésre. Családtagjait szigorú szabályokkal fegyelmezte, amelyeket - a tudományos vizsgálat érdekében - mindenkinek be kellett tartania. A gyermek közvetlen jelenlétében (vagy ha a csöppség éppen hallótávolságon belül volt) senki sem nevethetett, ha megcsiklandozták. Amikor a kisfiút csiklandozta egy családtag, kizárólag pókerarccal tehette. Leuba bizonyos időszakonként maga is szisztematikusan megcsiklandozta gyermekét, de ilyen alkalmakkor mindvégig maszkot viselt, hogy fia ne lássa az arcát. Hét hónapos korára a gyermek harsányan nevetett a csikizésre. Három évvel később Leuba megismételte a kísérletet újszülött kislányával, s ez hasonló eredményt hozott. A pszichológus mindebből levonta a következtetést: a csiklandozással járó nevetés nem tanult reakció, hanem bizony született tulajdonságunk.
0
R
· 9 Apr 2009 (edited)
Vajon, ha ma végezné el a vizsgálatát Clarence Leuba , akkor mit gondolnának róla a körülötte élők? :D
Biztos azt, hogy beteges egy ember.
0
C
· 15 Apr 2009 (edited)
Zsír a videó!!! Amúgy maga a ez a téma se rossz. Ha belegondolunk mi egy nagyon régi hagyomány őrzői vagyunk. :D
0
D
· 15 Apr 2009 (edited)
Jó a videó!!! :D
0
T
· 15 Apr 2009 (edited)
Jó kis videó, köszi. Én már minden ilyennek örülök, ha magyarul van.
0
A
· 23 Apr 2009 (edited)
Orgazmusig csiklandozlak!

Az orgazmusig csiklandozva szerelmeskedni, csiklandozva vallatni és kínozni, csiklandozva megölni valakit - hogyan lehetséges mindez?

A leggyorsabban úgy lehet egy embert mosolyra, kacagásra fakasztani, ha megcsiklandozzuk - ugyanakkor ettől még nem lesz feltétlenül jókedvű. A kacagás, vagy arra hasonlító hangok egyáltalán nem bizonyítják, hogy az embernek jólesik a csiklandozás!
Sokan nagyon szeretnék, hogy abbahagyják ezt a "manipulációt", mert egyáltalán nem élvezik a csiklandozást! Ők komolyan kiabálják azt, hogy "hagyd abba!"
És azon gondolkodott már, hogy miért nem nevet az ember, ha saját magát csiklandozza?

A szórakozástól kínzásig
A csiklandozásra nagyon érzékenyek a test meghatározott helyei: a hónalj, a nyak, a lágyék, a talp, a könyök és a térd hajlata, a has és a test "oldala". Nem véletlen mindez: ott vannak a bőrhöz nagyon közel véredények, inak és szalagok - amelyeket ösztönösen védünk.

Az ártatlannak tűnő szórakozás a középkorban szörnyű kínzás volt. Ha sokáig csiklandoznak egy embert, akkor a mozgások és a nevetés átmegy a légző izmok kibírhatatlan fájdalmába és görcsbe. A végen az ember megfullad!
Keleten az áldozatot apró bogarak segítségével kínozták. A bogarakat tettek a test legcsiklandósabb helyeire, és befedtek őket a dióhéjjal. Pár perc múlva a bogár lábainak csiklandozása annyira kibírhatatlan lett, hogy a fogoly mindent bevallott.

Az orgazmus hajtóműve
A csiklandozásnak van egy másik igen kellemes rendeltetése: gyakran alkalmazzák a szerelmi előjátékban. Vannak, akik képesek az orgazmusig csiklandozni valakit!
Az erotikus csiklandozás technikája változó a különböző népeknél.
Az afrikiak előnyben részesítik a "nyomásos" csiklandozást, az indiaiak azt vallják, hogy az érintésnek hasonlítania kell a méhecske tánchoz, aki először kering - utána hirtelen szúr. A kínai nők szerint a szerető felizgatásának legjobb módszere lágyan megérinteni a testet - a láb puha talpával. A bordélyokban szolgálók igyekeztek minél kevesebb gyalogolni, hogy a sarkuk mindig puha legyen. Gyümölcsökön gyakoroltak! Lábukkal almákat és mandarinokat "csiklandoztak".

Az arabok nem tudnak ellenállni a hajjal csiklandozásnak, amelyet "ezer ujjnak" neveznek. Japánban a csiklandozás tiszta női foglalkozás, nem lehetett valaki gésa anélkül, hogy ne sajátította volna el a "gyöngédség tudományát", azaz a különböző érintési módszereket, beleértve a csiklandozást is. A gésának tudnia kellett, hogy a testnek milyen helyei reagálnak legérzékenyebben a csiklandozásra, és legyezővel takartak el az arcukat, miközben megérintették azokat.

http://www.hazipatika.com/articles/Orgazmusig_csiklandozlak?aid=20081027152715#eoa
0
A
· 23 Apr 2009 (edited)
Hupsz, egy kicsit hülyén másoltam be, bocsi :( Az első bekezdés kétszer van, de a második része az érdekesebb a végén :)
Odatettem az aljára a linket, ott is megnézhetitek.
0
A
· 23 Apr 2009 (edited)
Ez annyira nem okosság, de itt elolvashatjátok egy pár nyelven a csiklandozás szót :D

http://www.lexsee.net/csiklandoz%C3%A1s
0
C
· 23 Apr 2009 (edited)
Formázás megjavítva :)
0
T
· 23 Apr 2009 (edited)
Ez nagyon érdekes, köszi.
De elmennék egy ilyen kínai bordélyházba :)...
0
A
· 24 Apr 2009 (edited)
Köszi Minasandy, hogy Te is segíted munkáddal ennek a topiknak is a felfelé ívelését :lol: :lol: :lol:
Ha valaki talál hasonló dolgokat csikizéssel kapcsolatban, vagy olyan linket, ahol a csiklandozásról beszélnek, akkor írja le, vagy másolja ide. :wink:

Engem tényleg nagyon érdekel minden, ami a csiklandozással kapcsolatos dolog.
0
A
· 26 Apr 2009 (edited)
Van-e olyan ember, aki egyáltalán nem csiklandós?

„Előfordulhat-e, hogy valaki sehol és semennyire sem csiklandós? Különös tekintettel a bordákra, talpakra, hónaljra – minthogy ezek a legérzékenyebb testrészek.”

Mint arról egy korábbi válaszunkban írtunk, a csiklandozásnak két formája különíthető el. A finom érintéssel, simítással (például tollpihével) kiváltott érzetet knismesisnek, míg a durvább, nyomással előidézett ingert gargalesisnek nevezik.

Az eddigi kutatások alapján úgy tűnik, a csiklandósságban egyaránt szerepe van azoknak az idegeknek, melyek a fájdalom érzetét továbbítják, és azoknak, amelyek a finom tapintás érzékelésében játszanak szerepet.

Kutatók felismerték, hogy azoknál a betegeknél, akiknél tűrhetetlen fájdalom miatt átmetszették egy adott terület fájdalomérző idegeit, a csiklandósság mértéke csökkent. Az is igaz azonban, hogy gerincvelősérült betegek azokon a testrészeiken is érzik a csiklandozást, ahol a fájdalomérzékelés teljesen kiesett (természetesen amennyiben a finom tapintás érzékelése nem károsodott).

A finom tapintás érzetét szállító idegek szerepét az a megfigyelés támasztja alá, hogy egy végtag súlyos keringészavara során az érintés és a csiklandozás érzékelésének képesség hamarabb vész el, mint a fájdalomérző képesség.

Ebből az következik, hogy az egészséges emberek, akiknek fájdalom- és finom tapintásérző működése rendben van, elméletileg mindannyian csiklandósak.

Itt lép azonban a képbe a csiklandósság érzelmi, pszichés vonatkozása is. Vannak olyan lelkiállapotok, amikor az ember „nem vevő” a csiklandozásra, még ha hozzá közel álló személy is próbálkozik ezzel megnevettetni (idegenek között pedig esélytelen – és megrökönyödést keltő – ez a fajta érintkezés). A szorongás, feszültség, szomorúság – kisebb-nagyobb mértékben – gátolja a csiklandós érzet kialakulását csakúgy, mint az, ha erősen koncentrálunk valamire.

Fontos az is, hogy az érintésnek váratlanul kell érnie minket ahhoz, hogy azt csiklandósnak éljük meg. Ezért nem tudjuk saját magunkat megcsiklandozni .

Végezetül igen nagy szerepe van az önfegyelemnek is. Általában azok mondják magukról, hogy nem csiklandósak, akik tisztában vannak azzal, hogy testük váratlan érintésére nem reagálnak eltúlzottan, fegyelmezettségük miatt kevésbé intenzíven érzik a csiklandozást.

MEGJEGYZÉS: érdemes ellátogatni ide: http://www.geographic.hu/index.php és a keresőbe beírni, h "csikland". aztán válogatni az írások közül :-)) jó olvasgatást!
0
C
· 26 Apr 2009 (edited)
Szép találat Mina!!!

Egy gésa hmmmmmmm..... milyen szép is lenne.
Amúgy mikor beléptem az oldalra amilyeket először belinkelted attól az oldalról besétáló nőtől úgy megijedtem! :)
Hát egyszer csak megszólalt. Mondom mi a ... ! :D

De akkor is szép fogás!
0
A
· 26 Apr 2009 (edited)
Szép találat Mina!!!

Egy gésa hmmmmmmm..... milyen szép is lenne.
Amúgy mikor beléptem az oldalra amilyeket először belinkelted attól az oldalról besétáló nőtől úgy megijedtem! :)
Hát egyszer csak megszólalt. Mondom mi a ... ! :D

De akkor is szép fogás!

Jaaa, attól énis a frászt kaptam! :D
0
A
· 30 Apr 2009 (edited)
Egy kérdés.

Szerintetek a csiklandozás szeretete genetikus dolog, vagy kialakul az évek során valami által? :o)
0
C
· 30 Apr 2009 (edited)
IMHO inkább kialakul.
Szerintem a viselkedési formákban (szinte) semmi genetikus nincsen, de ez az én elméletem, bizonyítani nem tudom...
0
A
· 1 May 2009 (edited)
IMHO inkább kialakul.
Szerintem a viselkedési formákban (szinte) semmi genetikus nincsen, de ez az én elméletem, bizonyítani nem tudom...

Szerintem pedig örökletes, de nem biztos, hogy kialakul az adott emberben.
0
A
· 1 May 2009 (edited)
Szerintem inkább genetikus, saját magamat nézve. Bár mind a két állítás lehet igaz. Van, akinél kialakul az évek során, van akiben benne van születése óta. Én az utobbi kategóriába tartozom.

A többiek véleményére is kíváncsi lennék.
Ha sokan leírjátok, h mit éreztek ezzel kapcsolatban, akkor tudnunk csinálni egy kissebb felmérést.
0
M
· 1 May 2009 (edited)
Szerintem inkább feltételes reflex, és nem kialakult. Valamilyen élményhez köthető. De lehet, hogy önmagában ez kevé, és kell hozzá genetika is.
0
A
· 1 May 2009 (edited)
Szerintem inkább feltételes reflex, és nem kialakult. Valamilyen élményhez köthető. De lehet, hogy önmagában ez kevé, és kell hozzá genetika is.

Én is inkább azt gondolom, hogy valamilyen élményhez (is) köthető. Lásd pl. az én esetemet: lehet, hogyha nem történt volna meg az unokahúgom által kapott rengeteg módszeres csiklandozás éveken át, akkor most nem így állnék a témához. Sokszor úgy érzem, hogy ezek a történések "rontották el" a testemet olyan téren, hogy már csak erre tudok felizgulni igazán.

Nehezen tudom elképzelni azt, hogy ez genetikai úton terjedjen. Persze attól még nincs kizárva, de szerintem inkább kialakul, attól függően, milyen erősségű külső hatások érik az embert.

Bár az is elgondolkodtató lehet, miért van az, hogy az unokahúgomat és engem is pici korunktól kezdve (3-4 évesen) ilyen fokon érdekelt a csiklandozás. Hiszen nem ártatlan játék volt, annál több. Minden e körül forgott. Lehet, azért, mert mégis köze van a genetikához? Tényleg nem tudom.
0
A
· 1 May 2009 (edited)

Én is inkább azt gondolom, hogy valamilyen élményhez (is) köthető. Lásd pl. az én esetemet: lehet, hogyha nem történt volna meg az unokahúgom által kapott rengeteg módszeres csiklandozás éveken át, akkor most nem így állnék a témához. Sokszor úgy érzem, hogy ezek a történések "rontották el" a testemet olyan téren, hogy már csak erre tudok felizgulni igazán.

Nehezen tudom elképzelni azt, hogy ez genetikai úton terjedjen. Persze attól még nincs kizárva, de szerintem inkább kialakul, attól függően, milyen erősségű külső hatások érik az embert.

Bár az is elgondolkodtató lehet, miért van az, hogy az unokahúgomat és engem is pici korunktól kezdve (3-4 évesen) ilyen fokon érdekelt a csiklandozás. Hiszen nem ártatlan játék volt, annál több. Minden e körül forgott. Lehet, azért, mert mégis köze van a genetikához? Tényleg nem tudom.

NA de hány másik gyereknek vannak csiklandós "élményei"? És mivel ők nem örökölték ezt a hajlamot, ezért őket nagyobb korukban nem fogja izgatni a csikizés. Persze, ha valaki örökölte mindkét szülőjétől ezt a dolgot, de kiskorában elviszik, kopaszra borotválják, és bérgyilkost csinálnak belőle (Hitman), akkor felnőtt korában nem fogja érdekelni a csiki.
0
A
· 1 May 2009 (edited)

NA de hány másik gyereknek vannak csiklandós "élményei"? És mivel ők nem örökölték ezt a hajlamot, ezért őket nagyobb korukban nem fogja izgatni a csikizés. Persze, ha valaki örökölte mindkét szülőjétől ezt a dolgot, de kiskorában elviszik, kopaszra borotválják, és bérgyilkost csinálnak belőle (Hitman), akkor felnőtt korában nem fogja érdekelni a csiki.

Nem is hinnéd, hány gyereknek vannak csiklandós élményei... elég, ha azt nézzük, hogy a szülők is előszeretettel csikizik játék gyanánt a gyereküket, persze az más műfaj, mint ami pl. velem volt. innen már csak az a kérdés, ki mennyit kap, és hogyan fogja fel a dolgot.
0
A
· 1 May 2009 (edited)
Jó, de aki nem örökölte a csiki utáni vágyat, az máshogy fogja lereagálni gyerekkorában, mint aki igen.
0
A
· 1 May 2009 (edited)
A csikizés tök jó játék, engem is sokat csikiztek kicsi koromban. De nem ettől lettem csikimániás. A csikizést is én harcoltam ki és minden játékból csikit csináltam... Szóval ezt tudták a környezetemben élők, h szeretem és alaposan ki is használták. Azt meg, h felizgulok rá, már nagyon - nagyon rég óta tudom... Már 10 éves korom előtt is éreztem, h itt több van mint csikis játék.
0
A
· 1 May 2009 (edited)
A csikizés tök jó játék, engem is sokat csikiztek kicsi koromban. De nem ettől lettem csikimániás. A csikizést is én harcoltam ki és minden játékból csikit csináltam... Szóval ezt tudták a környezetemben élők, h szeretem és alaposan ki is használták. Azt meg, h felizgulok rá, már nagyon - nagyon rég óta tudom... Már 10 éves korom előtt is éreztem, h itt több van mint csikis játék.

Ez velem is így van, csak én csikizni szerettem, és arra kevesebb lehetőség akadt.
0
A
· 1 May 2009 (edited)
Tényleg, és az mitől függ, h valaki LEE lesz vagy LER ??? Ez hogyan/miből alakul ki?
0
A
· 1 May 2009 (edited)
Tényleg, és az mitől függ, h valaki LEE lesz vagy LER ??? Ez hogyan/miből alakul ki?

Ez viszont 100%, hogy nem később alakul ki.
0
A
· 1 May 2009 (edited)
Igen, szerintem is...
0
A
· 1 May 2009 (edited)
Csoki, a felizgulást én is nagyon régóta tudom, és én is kisgyerekként éreztem már, hogy valami van ott (minden hosszabb csiki után furán lüktetett a csiklóm), de akkor még nem tudtam, hogy ez az.

Breko: nem kell ilyen harciasan mondanod a magadét, mondtam, hogy nem zárom ki a genetikai öröklődés lehetőségét sem. Csak leírtam a magam meglátását, ahogy mindenki más is. Légy szíves picit vegyél vissza. Köszi!
0
A
· 1 May 2009 (edited)
Csoki, a felizgulást én is nagyon régóta tudom, és én is kisgyerekként éreztem már, hogy valami van ott (minden hosszabb csiki után furán lüktetett a csiklóm), de akkor még nem tudtam, hogy ez az.

Breko: nem kell ilyen harciasan mondanod a magadét, mondtam, hogy nem zárom ki a genetikai öröklődés lehetőségét sem. Csak leírtam a magam meglátását, ahogy mindenki más is. Légy szíves picit vegyél vissza. Köszi!

Egyáltalán nem vagyok harcias, csak érvelek az eddigi tapasztalataim mellett.
0
A
· 2 May 2009 (edited)
Persze, mindenki másképp látja, azért gondoltam, h jó ha megbeszéljük...

De úgy látom, h nem nagyon írnak :( , pedig jó lenne összehozni valamit a hozzászólások alapján. Szerintem ez jó téma és ráadásul olyan, amiről lehet sokat beszélgetni. Úgyhogy, csak bíztatni tudok mindenkit, h írja le, h miylen tapasztalatai vannak a kérdésekkel kapcsolatban, és Ő maga, h vélekedik erről. :)
0
M
· 2 May 2009 (edited)
Attől is függ, hogy ki lesz -lee, és ki -ler, hogy mennyire csikis. Én kevéssé vagyok csikis, inkább ler vagyok.
0
A
· 2 May 2009 (edited)
Igen matt, ez egy fontos megállapítás volt. Jó, h írtál :)
0
A
· 3 May 2009 (edited)
Attől is függ, hogy ki lesz -lee, és ki -ler, hogy mennyire csikis. Én kevéssé vagyok csikis, inkább ler vagyok.

Ez rám is pont így igaz.
0
A
· 5 May 2009 (edited)
Én már egészen kiskoromtól azt akartam, h csikizzenek és éppen amikor nem kaptam csikit, akkor én támadtam :P
0
A
· 8 May 2009 (edited)
Régen felvetette valaki, hogy csinálhatnánk ilyen online kérdőívet a témával kapcsolatban, csak aztán az egész abbamaradt. Csikicsoki, ha megírod az összes kérdést és a választási lehetőségeket, én megcsinálom a kérdőívet.
0
A
· 8 May 2009 (edited)
Miért pont én? :roll:
0
A
· 8 May 2009 (edited)
Miért pont én? :roll:

Hát, eleinte gondolkodtam, hogy téged vagy Dori88-at kérjem fel erre a megtisztelő feladatra, hiszen ti vagytok a két legaktívabb ember a fórumon! Szóval ha nem vállalod, akkor Dori88-ra vár eme becses feladat elvégzése :)
0
A
· 8 May 2009 (edited)
Oké, akkor csinálja Dori88...
0
D
· 10 May 2009 (edited)
Én elvállalom! :D Persze jöhetnek ötletek is, hogy milyen kérdések legyenek!
0
A
· 30 May 2009 (edited)
Hogy tetszik az új fórum :?:

Nekem személy szerint nagyon, bár még lesznek újítások.
0
A
· 30 May 2009 (edited)
Nekem egyelőre zavaros, szoknom kell... lehet, hogy később jobban fog tetszeni.
0
A
· 1 Jun 2009 (edited)
Nekem tetszik, és ha ez a fórum lesz ami lehetővé teszi nekem hogy egy "profit" csikizzek aki válallja majd talán, akkor még jobban fog tetszeni. Nono, nagyon jó ötlet, tényleg.
0
A
· 1 Jun 2009 (edited)
Ezt a fiúk dobták össze, vagyis csikicsiki és LordBB...

Úgyhogy nekik lehet gratulálni. :)
0
D
· 1 Jun 2009 (edited)
Jó lett! Nekem is tetszik! Bár mikor előszőr megláttam még furcsa szokattlan és új volt, de szép munka! Gratulálok! :D
0
A
· 1 Jun 2009 (edited)
Dori88, majd akkor nézd meg ha kész lesz az új fejléc :) Már alig várom.
Nagyon tuti lesz, hidd el. :wink:
0
D
· 1 Jun 2009 (edited)
Oké. Azt is várom már!
0
M
· 11 Jun 2009 (edited)
gondolom hallotattok erről a Carradine-esteről, ennek kapcsán jelent meg ez a cikk:

http://velvet.hu/szex/2009/06/10/fulladasos_szex/

igazából off lenne (bár amikor ilyeneket olvasok, mindig megnyugodok, hogy nem ilyen irányba ment a perverzitásom :mrgreen: ), de az utolsó mondaton kicsit elgondolkoztam:

"A szexuálpszichológus emlékeztetett rá, minden szexuális perverzióra jellemző, hogy egy idő után fixációvá tud válni, így végül az illető képtelen másként élvezni a szexet, és gyakran előfordul az is, hogy normál szex alatt már a merevedésre sem képes."

erről mit gondoltok?
0
T
· 11 Jun 2009 (edited)
Ezek az adatok nagyon durvák:
"Az FBI szerint az Egyesült Államokban közel ezer főre tehető azoknak az embereknek a száma, akik évente meghalnak a hipoxifiliának is nevezett, a szexuális örömszerzés érdekében elért oxigénhiányos állapotban."

"A bizarr ötlet a wikipédia szerint a XVI. század óta terjed, amikor is az akasztásos kivégzéseknél megfigyelték, hogy a kötélen lógó férfiak pénisze keményen meredezett, mi több, egyesek még a nadrágjukba is ejakuláltak (halál-orgazmus)."

Atyaég...ez szerintem nem a mi szintünk, csikizni egyébként is szoktak még azok is, akiknek nem a mániájuk. Az utolsó mondat kicsit tényleg aggasztó...
0
A
· 11 Jun 2009 (edited)
Hát én sajnos csikizés nélkül nehezen élvezem a szexuális dolgokat, ami hónapok óta nyomaszt :( Szóval lehet benne valami :/
0
M
· 11 Jun 2009 (edited)
Hát én sajnos csikizés nélkül nehezen élvezem a szexuális dolgokat, ami hónapok óta nyomaszt :( Szóval lehet benne valami :/

nálam már eléggé durván ez a helyzet... és nem tudom hogy ez mennyire jó így... de tenni nem hiszem hogy lehetne ellene
0
M
· 12 Jun 2009 (edited)
No! A következő történetet egy ismerősöm mesélte. A lányának van két gyermeke. Az egyik két éves, a másik fél. Ő ült velük hátul a kocsiban, a kétéves lány mezitláb volt. Az ismerősöm fogta a fél éves lány kezét és végighúzta az egyik úját a 2 éves lány talpán, ami persze a csikizte őt. A kisebbik lány pedig élvezte a dolgot és nyújtotta a kezét a nagyanyja felé, hogy csináljanak még ilyet.

Úgy látszik, hogy már féléves korban is szertheti valaki a csiklandozást.
0
V
· 14 Jun 2009 (edited)
Hát persze, abban a korban a leginkább.
0
C
· 14 Jun 2009 (edited)
Miért, ez korfüggő? :o
0
C
· 22 Jul 2009 (edited)
hogy a topichoz én is szóljak.

Nállam tuti nem örökölt. A szülőket elnézeve. Nem csikiztek túl sokat sose. Én rám ez ráragadt. Ovitól kezdve. (Korán kezdtem az ipart mi? :D )
0
A
· 25 Jul 2009 (edited)
Az orgazmus hajtóműve

A csiklandozásnak van egy másik igen kellemes rendeltetése: gyakran alkalmazzák a szerelmi előjátékban. Vannak, akik képesek az orgazmusig csiklandozni valakit!
Az afrikiak előnyben részesítik a "nyomásos" csiklandozást, az indiaiak azt vallják, hogy az érintésnek hasonlítania kell a méhecske tánchoz, aki először kering - utána hirtelen szúr. A kínai nők szerint a szerető felizgatásának legjobb módszere lágyan megérinteni a testet - a láb puha talpával. A bordélyokban szolgálók igyekeztek minél kevesebb gyalogolni, hogy a sarkuk mindig puha legyen. Gyümölcsökön gyakoroltak! Lábukkal almákat és mandarinokat "csiklandoztak".

Az arabok nem tudnak ellenállni a hajjal csiklandozásnak, amelyet "ezer ujjnak" neveznek. Japánban a csiklandozás tiszta női foglalkozás, nem lehetett valaki gésa anélkül, hogy ne sajátította volna el a "gyöngédség tudományát", azaz a különböző érintési módszereket, beleértve a csiklandozást is. A gésának tudnia kellett, hogy a testnek milyen helyei reagálnak legérzékenyebben a csiklandozásra, és legyezővel takartak el az arcukat, miközben megérintették azokat.
0
R
· 25 Jul 2009 (edited)
Szép leírás nono! :wink:
Nem is gondoltam, hogy valahol tanítják a csiklandozást! :D
0
A
· 25 Jul 2009 (edited)
Az embergyerekekhez hasonlóan az emberszabású majomkölykök is kacagó, sikoltozó hangokat adnak ki, amikor csiklandozzák őket. Vajon jogos-e ezeket a vidámnak tűnő hangokat valódi nevetésnek nevezni? Angol, német és amerikai kutatók most megjelent beszámolója szerint a válasz igen.

A csimpánz, gorilla, orángután és bonobó (törpecsimpánz) kölykökön végzett megfigyelések egyértelműen alátámasztják azt a feltételezést, hogy az emberszabású majmoknál is létezik nevetés - magyarázza a Current Biology folyóiratban közzétett eredményt Marina Davila Ross, a Portsmouth-i Egyetem pszichológiai tanszékének antropológusa, hozzátéve, hogy a tanulmány az emberi érzelemkifejezés evolúciós folyamatosságának első törzsfejlődési vizsgálata. A kutatók elemezték azokat a hangokat, amelyet csiklandozáskor adnak ki a kölyök és fiatal állatok, majd összehasonlították ezeket a kisgyerekek által csikizéskor kiadott hangokkal. Az akusztikus adatok kvantitatív törzsfejlődési elemzéséből kiderült, hogy a hangok közötti evolúciós kapcsolatokat legjobban ábrázoló "fa" megegyezik az öt faj között genetikai alapon felállított evolúciós rokoni kapcsolatokkal ("törzsfával"). Az "akusztikus törzsfa" képe is azt mutatja, hogy az ember nevetés tekintetében is a bonobókkal és a csimpánzokkal áll a legközelebbi rokonságban, távolabbi rokonok a gorillák és legtávolabb állnak tőlünk az orangutánok.

Csiklandozástól kacagó orángutánkölyök

Az emberszabású majmok és az ember nevetésének összehasonlításakor a kutatók a különbségek mellett váratlan hasonlóságokat is találtak. A gorillák és a bonobók képesek a normális kilégzési ciklus idejénél akár három-négyszer hosszabb ideig is kilélegezve nevetni. Ez azt mutatja, hogy bizonyos mértékig tudják szabályozni a légzésüket. A szakemberek eddig azt hitték, hogy ez a tulajdonság csak az emberekre jellemző, és nagy szerepet játszott a beszéd evolúciójában.

A kutatók összegzése szerint az eredmények alátámasztják a csiklandozás kiváltotta emberi és majom reakciók közös evolúciós eredetét. Az a következtetés is levonható, hogy a "nevetés" fajokon átívelő jelenség, így nem antropomorf ezt a kifejezést használni azokra a hangokra, amit a csiklandozás csal ki emberszabású majmokból.
0
A
· 25 Jul 2009 (edited)
Kibírod-e a hétfogást?

… és én tudtam, hogy nem bírom ki. Talán az egy, vagy két fogást igen, még a négyet is, de a hetet – sokáig reménytelen volt. Már amikor közelítettek a testemhez, máris felnevettem. Vajon miért nehéz a hét fogást kiállni? Ha nem bírom ki a hétfogást, más miként bírja ki mégis? Mi a csudától kell nevetni valamin, amiben semmi nevetnivaló nincs, legfeljebb csak a csiklandozás? És ugyan mi nevettető van a csiklandozásban? És a hétfogásban?
A váratlanságok, a dermedési reakciók és a felengedések működnek. A megérintést bár várjuk, mégis váratlan helyen és váratlan pillanatban érezzük. Amikor érezni kezdjük a szorítást és arra számítanánk, hogy az folytatódik, akkor jön a váratlan.
Váratlan pillanatban, hirtelen elengedéssel szűnik meg az érintés.

Gyerekként minderről semmit nem tudtam, mégis valahogy megtanultam nevetés nélkül kibírni. Micsoda diadal, amikor a másik megpróbál halálra csiklandozni, én meg közönyösen mosolygok igyekezetén.
Kibírni a hétfogást vajon annyit tesz-e, hogy spontán reakcióimat gátlás alá helyezem? Kötve hiszem, hogy ez lehetséges lenne. Akkor?
Felkészülök és várom az eseményt? Igen. Megtanulom várni az egyébként szokatlant. Ettől a felkészüléstől csökken a váratlanság, és megtanulom gátlás alá helyezni a spontán reakciómat.
A hétfogással tanulom uralni, tudatosan irányítani viselkedésemet.

Csiklandós vagy? Ha igen, hol? A talpadon? Mindegy is, hogy hol! Akárhol! Megcsikizhetlek? – kérdeznek, és már csiklandoznak is. – Neee! A csiklandozás borzalmas! A csiklandozás az idegrendszer extrapolációs mechanizmusának, az idegi parcellák működésének szándékos meggyötrése… Ha sikerült szadista gyötrőim csiklandozásának fapofával ellenállni, az nem színlelés, hanem tartalmi változás volt. A közönyösségben az egész nem volt többé rossz. Hol van ehhez az idegrendszeri kuplung, melytől rezzenéstelen arccal sikerült megélni azt, ami előbb komolyan érintett?

Képes vagyok-e színlelni? Képesek-e az állatok?

(Relaxa)
0
A
· 25 Jul 2009 (edited)
Ti hogy látjátok?

Az aki igazán csikis, képes színlelni?
0
A
· 25 Jul 2009 (edited)
Az orgazmus hajtóműve

eztmár én is betettem egyszer ..... :P
0
A
· 25 Jul 2009 (edited)
Oké, leesett... :wink:

Nem baj, 2× is meg van most már. :D
0
R
· 25 Jul 2009 (edited)
Az embergyerekekhez hasonlóan az emberszabású majomkölykök is kacagó, sikoltozó hangokat adnak ki, amikor csiklandozzák őket. Vajon jogos-e ezeket a vidámnak tűnő hangokat valódi nevetésnek nevezni? Angol, német és amerikai kutatók most megjelent beszámolója szerint a válasz igen.

A csimpánz, gorilla, orángután és bonobó (törpecsimpánz) kölykökön végzett megfigyelések egyértelműen alátámasztják azt a feltételezést, hogy az emberszabású majmoknál is létezik nevetés - magyarázza a Current Biology folyóiratban közzétett eredményt Marina Davila Ross, a Portsmouth-i Egyetem pszichológiai tanszékének antropológusa, hozzátéve, hogy a tanulmány az emberi érzelemkifejezés evolúciós folyamatosságának első törzsfejlődési vizsgálata. A kutatók elemezték azokat a hangokat, amelyet csiklandozáskor adnak ki a kölyök és fiatal állatok, majd összehasonlították ezeket a kisgyerekek által csikizéskor kiadott hangokkal. Az akusztikus adatok kvantitatív törzsfejlődési elemzéséből kiderült, hogy a hangok közötti evolúciós kapcsolatokat legjobban ábrázoló "fa" megegyezik az öt faj között genetikai alapon felállított evolúciós rokoni kapcsolatokkal ("törzsfával"). Az "akusztikus törzsfa" képe is azt mutatja, hogy az ember nevetés tekintetében is a bonobókkal és a csimpánzokkal áll a legközelebbi rokonságban, távolabbi rokonok a gorillák és legtávolabb állnak tőlünk az orangutánok.

Csiklandozástól kacagó orángutánkölyök

Az emberszabású majmok és az ember nevetésének összehasonlításakor a kutatók a különbségek mellett váratlan hasonlóságokat is találtak. A gorillák és a bonobók képesek a normális kilégzési ciklus idejénél akár három-négyszer hosszabb ideig is kilélegezve nevetni. Ez azt mutatja, hogy bizonyos mértékig tudják szabályozni a légzésüket. A szakemberek eddig azt hitték, hogy ez a tulajdonság csak az emberekre jellemző, és nagy szerepet játszott a beszéd evolúciójában.

A kutatók összegzése szerint az eredmények alátámasztják a csiklandozás kiváltotta emberi és majom reakciók közös evolúciós eredetét. Az a következtetés is levonható, hogy a "nevetés" fajokon átívelő jelenség, így nem antropomorf ezt a kifejezést használni azokra a hangokra, amit a csiklandozás csal ki emberszabású majmokból.

Mostmár le sem tagathatom, hogy a majmoktól származom. :lol:
0
M
· 7 Aug 2009 (edited)
nem fogja valaki ezt az adót?

http://www.doq.hu/

vasárnap a nevetésről lesz vmi műsor... talán érdemes belenézni aki tud, nem hiszem hogy megkerülhetnék a témánkat :wink:
0
C
· 7 Sept 2009 (edited)
http://velvet.hu/szex/labfetis0129/
0
A
· 8 Sept 2009 (edited)

"A szűz lábak eleinte csiklandósak, de ez csak a kezdeti beidegződés, percek alatt fel lehet oldani és megtanítani a testet, hogy ez a típusú érintés sem negatív inger."

Szóval szerintük a csiklandós érzés negatív?
0
M
· 8 Sept 2009 (edited)

igen. micsoda hülyék :lol:
0
C
· 8 Sept 2009 (edited)

"A szűz lábak eleinte csiklandósak, de ez csak a kezdeti beidegződés, percek alatt fel lehet oldani és megtanítani a testet, hogy ez a típusú érintés sem negatív inger."

Gondolom ez a megállapításuk abból jön, hogy a csiklandozó érzés kezdetben egyfajta "védelmi mechanizmus" volt, és a test tudat alatt ezért ijjedhet meg tőle. Meg aztán igen, a legtöbb ember negatívnak fogja fel, mert nem bevett dolog és az ilyenektől a legtöbben írtóznak, máskülönben a lábfétist sem tartanák perverziónak, holott az is az emberi test része. Szerintem ez magában még nem a beteges kategória, egyáltalán, de ha megnézitek a magyar közvéleményt, hát finoman szólva hülyének nézik érte az embert. Más, sokkal furcsább dolgokat meg gyakran szó nélkül elfogadnak.
0
C
· 9 Sept 2009 (edited)
Pedig Tarantino bácsinak van igaza...
0
M
· 10 Sept 2009 (edited)
Más, sokkal furcsább dolgokat meg gyakran szó nélkül elfogadnak.

igen? például mit? :o
0
A
· 10 Sept 2009 (edited)
Most találtam, nézd csak:

Csiklandósság

Valaki segítsen nekem. Új kapcsolatom van és annyira csiklandós, hogy ilyet még nem láttam. Szinte alig tudok hozzáérni. Minden része olyan, hogy nem érinthetem, mert megállíthatatlan nevetésben tör ki és elhúzódik.
Ezért legtöbbször Ő az aktív, de neki is rosszul esik, hogy nem nagyon tudok hozzáérni.
Utána viszont nem mindig ugyan, de néha jobban megérinthető...
Miért lehet ez? Járt-e már így valaki? Van-e orvosság?
Egyébként nagyon jó szerető, nem szeretném elveszíteni...
Kicsit úgy érzem magam, mint a Kis Herceg, mert minden alkalommal meg kell szelidítenem. Ez valahol nem rossz annyira, de a csikizés nagyon kellemetlen neki, és félő, hogy nem akarja, h hozzá érjek majd.

(Nők Lapja Café)
0
A
· 10 Sept 2009 (edited)
Az orvos szerint:

A nevetés őseredete kapcsán, a kutatók azt állítják, az első viccelődés a főemlősök körében a csiklandozás volt, amit a kölykeikkel játszottak. Az emlősök agyában eredendően ott van a nevetésre való képesség, amelynek elsődleges célja, hogy a fiatal állatok megtanuljanak játszani egymással. A nevetés biztosítja a többi állatot arról, hogy játékról és nem harcról van szó. Az ún. társas agy kifejlődését éppen a nevetés, mint pozitív, baráti jelzés segítette. A nevetés fiziológiai háttere meglehetősen bonyolult: kutatók ún. tomográfiai vizsgálatok segítségével mutatták ki, hogy a nevetésért a homloklebeny közelében, a látóideg mögött lévő agyterület felelős. A baloldali homloklebenyünk befogadja és analizálja a hallottakat, látottakat, a jobboldali homloklebenyünk pedig intellektuálisan elemzi mindezt és eldönti, hogy vicces volt, vagy nem, amit láttunk, vagy hallottunk. Éppen ezért lehetséges, hogy nem mindenki talál egyformán valamit mókásnak. Azt, hogy milyen gyakran és hogyan nevet az ember, ősi genetikai minták, egyéni tényezők és társadalmi elvárások egyaránt befolyásolják.

:wink:
0
M
· 10 Sept 2009 (edited)
"Nők Lapja Café" :D :D :D :lol:
0
A
· 10 Sept 2009 (edited)

Ne tessék röhögni ;)

Ennyi erővel én is röhöghetnék rajtad. Mivel Te jól tudod, h mi az a Nők lapja Café - azért röhögsz ;) hehe :lol:
0
A
· 10 Sept 2009 (edited)
Másik orvos viszont így látja:

A csiklandozás nyomán kitörő kacagásról eddig úgy gondolták, biztosan több mint egyszerű reflex. Nem lehet véletlen, hogy egymáshoz közel állók – szerelmesek, szülők és gyerekek – között a játék egyik kedves eleme. Nyilvánvaló tehát – vélték–, hogy magasabb rendű agyi folyamatok is részt vesznek benne.
A fentiekkel, gondolom, egyet érthetünk, mint ahogy a pszichológusok és más szakemberek is így tartják. Kaliforniai pszichológusok azonban megkérdőjelezték az állítás igazát, és egy csiklandozó gépet szerkesztettek annak eldöntése végett, hogy mennyire más a gépi simogatás, mint a kedves cirógatása.
Az eredmény igencsak meglepő volt. Kiderült: a gép ugyanolyan jól csiklandoz, mint a szeretett lény. Harmincnégy önként jelentkező talpát csiklandoztatták külön erre a célra szerkesztett géppel és társukkal. Egyikük sem tudott különbséget tenni a két érintés között.
Megdőlt tehát egy régi, szép hiedelem: a csikladozással kiváltott kacagás nem egyéb, csupán reflex.

Na most ilyenkor mi van? Írjatok valamit erre, ez tényleg csupán reflex???
0
C
· 10 Sept 2009 (edited)
Jee-jee, ilyen gépet építsünk!
0
M
· 11 Sept 2009 (edited)

Ne tessék röhögni ;)

Ennyi erővel én is röhöghetnék rajtad. Mivel Te jól tudod, h mi az a Nők lapja Café - azért röhögsz ;) hehe :lol:

csak elképzeltem milyen fórum lehet :D biztos cipőgyűjteményekről van szó benne meg a beparkolás nehézségeiről :P :P :P :mrgreen:
0
M
· 11 Sept 2009 (edited)
Na most ilyenkor mi van? Írjatok valamit erre, ez tényleg csupán reflex???

én azt mondom, hogy reflex is, meg van pszichológiai komponense is. lehet hogy ez is személytől függ, melyik erősebb a kettő közül. de annyiban igaza van, hogy ha mondjuk ki vagy kötözve akkor teljesen mindegy hogy olyasvalaki csikiz-e akit szeretsz vagy sem, a hatás meglesz. :twisted:
0
C
· 13 Sept 2009 (edited)
igaz...
Az izgalom fokozza a receptorok érzékenységét. Ez bizonyított.
Sztem a pszcihológiai ráhatás (ismerős csikiz) is elég sokat számít.
0
A
· 13 Sept 2009 (edited)
Sztem a pszcihológiai ráhatás (ismerős csikiz) is elég sokat számít.

Öröm szempontjából csak ez ;)
0
T
· 18 Sept 2009 (edited)
Szerintem, ha csak reflex lenne, mi most nem beszélgetnénk itt egy ilyen fórumon :)
0
M
· 19 Sept 2009 (edited)
miért?
0
T
· 26 Sept 2009 (edited)
Mert a reflexeket nem élvezi az ember. Azok csak úgy jönnek maguktól, azért reflexek.
0
M
· 26 Sept 2009 (edited)
a fájdalomra való reagálás is reflex, mégis vannak akik élvezik.
0
C
· 26 Sept 2009 (edited)
Naja, tanult reakció ;)
0
M
· 26 Sept 2009 (edited)
ez már túlságosan a pszichológia mélyébe vezet, azt meg nem szeretem
de lehet csak mert rosszak voltak a tanárok :D
0
C
· 26 Sept 2009 (edited)
Hehe, nekem soha nem kellett tanulnom, így jobban érdekel ;)
0
T
· 9 Oct 2009 (edited)
Valószínűleg a fejben dől el az egész, és nem pusztán az inger váltja ki, hanem maga a szituáció.
0
M
· 10 Oct 2009 (edited)
Az nem lhet, hogy ösztönös alapja van, vagy valami genetika?
0
M
· 12 Oct 2009 (edited)
most néztem meg megint a Nekromantikot, és ismét megállapítottam, hogy mi egész normálisak vagyunk. :lol:
0
T
· 16 Oct 2009 (edited)
:D Na ezt jó tudni. Bár efelől eddig sem voltak kétségeim.
0
M
· 16 Oct 2009 (edited)
nekem azért voltak :mrgreen: legalábbis a kezdeti időkben...
0
R
· 16 Oct 2009 (edited)
nekem azért voltak :mrgreen: legalábbis a kezdeti időkben...
Ezzel én is így voltam a kezdetek kezdetén. :)
0
A
· 30 Mar 2010 (edited)
"Keleten az áldozatot apró bogarak segítségével kínozták. A bogarakat tettek a test legcsiklandósabb helyeire, és befedtek őket a dióhéjjal. Pár perc múlva a bogár lábainak csiklandozása annyira kibírhatatlan lett, hogy a fogoly mindent bevallott."

simán vállalnám...!!!!
0
A
· 30 Mar 2010 (edited)
A csiklandozás népszerű kínzómódszer volt a „sötétebb" korokban. A spanyol inkvizíció, a kínai császárság és az ókori rómaiak is előszeretettel alkalmazták. A Római Birodalomban az áldozatot kikötözték, lábát tömény sóoldatba mártották, majd összeeresztették egy kecskével. A kecske érdes nyelvével buzgón nyalogatta a delikvens talpáról a sót, ami eleinte a csiklandós érzés miatt volt tűrhetetlen, később viszont már azért, mert a sok nyalogatástól lejött a bőr az áldozat talpáról, és mind a só, mind a reszelős nyelv érintése elviselhetetlen fájdalmat okozott.

könyörgöm szerezzen valaki egy kecskét!!!:D ezt is vállalnám 2órán át. nem tudom milyen
0
C
· 30 Mar 2010 (edited)
Hehe, ez nekem is soxor tetszett már, kecske is van a közelben, de nemtom a tulaj mit szólna ha odaülnék kipróbálni a kecskéjét :D
0
A
· 30 Mar 2010 (edited)
vegyuk meg:):)
0
V
· 2 Apr 2010 (edited)
Ezt olvastátok már? Eszerint orosz arisztokrata hölgyek külön talpcsiklandozókat foglalkoztattak annak érdekében, hogy a férjük elő már megfelelő szexuális izgalomban kerüljenek.

http://www.angelfire.com/ok4/hot/
0
C
· 2 Apr 2010 (edited)
Wow, végre valaki olyat írt, ami tök új :)
Ez nagyon tuti!
0
D
· 5 Apr 2010 (edited)
Én kérném is a fordítást! Köszi! :) :wink:
0
C
· 5 Apr 2010 (edited)
Íme a fordítás, az előzöt is fordítsam le?
De addig is itt van. Igyekesztem minnél magyarosabban fodítani (hisz szép nyelv ez :D )
A zárójeles az nincs ott.

Kérdés Lefordítva: Hé, a csiklandozás mint kínzás tényleg létezett annó kínában??? Mit csinálnak ha nem vagy csikis? Ma még használják kínzásra?

Válasz lefordítva:
Habár nincs rá egyértelmű bizonyíték, vagy dokumentum ami arra utal, hogy valaha is kínoztak csiklandozással Kínában, csupán pletykák amik szerint a Han Dinasztia idején használatos volt. Leginkább nemes hölgyeken használták, mert nem hagyott arra utaló nyomokat, hogy a kínzást végrehajtották volna és mert nem okozott sérülést az áldozatnak. Teljesen és gyorsan fel lehetett utána épülni. A Kínai vizes kínzással lehetne összehasonlítani mert teljesen hasonlóak (mármint ami a felgyógyulást illeti).
De nem a kínaik voltak az egyetlenek akik előszeretettel használták a csiklandozást mint kínzást. Egyszer olvastam arról, hogy bíróságokon használták „nagy” Katalin orosz cárnő idején. A történtet szerint, az egyik udvarhölgye, egy kanapéhoz volt kötözve szembe a bírósággal. A cipőit és a harisnyáját, levették és kímélet nélkül csiklandozta két másik hölgy közel két órán át. A szemtanúk szerint a végére már nagy fájdalmai voltak. Egyébként, a kínzást mint büntetést kapta, mert tapintatlan volt a bíróság egyik tagjával szemben. Az esetről egy bizonyos Sir Robert Ownsley számolt be aki, mint különleges küldöttként szolgált Oroszországban 1786-ban.
Habár sokan vitatják a történet hitelességét. Sokan állítja, hogy csak tréfa. Sok más ilyen történetről van még beszámolóm, de ezeket mind erősen vitatják. A mostani használatáról csak annyit, hogy: Igen, ma is használják. Személyesen használtam egy pár „szerencsésen”. De nem tudom, hogy mint kínzás fogták volna fel, hisz valamilyen szinten, mind élvezték.

Milyen lett? :mrgreen:
0
A
· 6 Apr 2010 (edited)
Köszönjük.
0
D
· 6 Apr 2010 (edited)
Jó! :D Köszi!
0
C
· 6 Apr 2010 (edited)
nincs mit! :D
0
D
· 6 Apr 2010 (edited)
A nevetés nem tréfa a tudósok számára
A nevetés ősi dolog, az első kommunikációs mód. A majmok is nevetnek, ahogy a kutyák és a patkányok is. A csecsemők korábban nevetnek, mint beszélnek.

Senki nem tanítja, hogyan nevessünk, egyszerűen csak megtesszük. Sokszor önkéntelenül is, meghatározott ritmusban, a beszélgetés bizonyos pontjain.

Akad tudós, aki a bevásárló központba megy megnézni, hogyan nevetnek az emberek. Ebben nincs semmi poén, elvégre a nevetés komoly tudományos téma, amelyet a kutatók még mindig tanulmányoznak.
Nevethetünk egy április 1-jei, bolondok napján történt ugratáson is. Ám Robert Provine baltimore-i idegkutató szerint – aki évtizedekig tanulmányozta a nevetést – meglepő módon a nevetésnek csak 10-15 százaléka fakad abból, hogy valaki tréfálkozik. A nevetés túlnyomórészt szociális, társasági gesztus, kevésbé egy vicc kiváltotta reakció. „A nevetés mindenekelőtt társas dolog, a nevetés megkíván egy másik embert” – húzza alá Provine.

A kutató, aki a Marylandi Egyetem munkatársa, egészen az alapokig vezette vissza a nevetést. „Minden nyelvcsoport alapvetően ugyanúgy, – ha-ha-ha-val – nevet. Akár mandarin nyelven, akár franciául, akár angolul beszélsz, mindenki megérti... Az agyunkban van egy mintázatalkotó, amely létrehozza ezeket a hangokat” – magyarázza. Minden egyes „ha” nagyjából a másodperc 15-öd részéig tart, és egyötöd másodpercenként ismétlődik. Maga a nevetés összességében ennél gyorsabb vagy lassabb, és inkább lihegésnek, zihálásnak hangzik – vagy valami másnak.

„A süket emberek úgy nevetnek, hogy nem hallanak, a mobilozó emberek pedig úgy, hogy nem látnak, ami azt illusztrálja, hogy a nevetés nem valamely érzékeléstől függ, hanem a szociális kölcsönhatástól” – állítja Provine, a Laughter: A Scientific Investigation (A nevetés tudományos vizsgálata) című könyv szerzője.

„Élvezet, az élettel való pozitív elkötelezettség kifejeződése. És mélyen szociális” – értékeli a nevetést Jaak Panksepp pszichológus professzor. Mint hozzáfűzi, ráadásul nemcsak emberi, hanem például a csimpánzok is nevetnek egymáson, sőt akkor is, ha egyikük úgy tesz, mintha csiklandozná őket.

„Szerintem a színlelt csiklandozás a legősibb tréfa. Tényleg ősi humor” – jegyzi meg a maga részéről Provine.

Panksepp a csiklandozás hatására nevető patkányokat tanulmányozza. Videofelvételeinek tanúsága szerint az állatok újra és újra visszatérnek a kísérletet folytató kutatók kezeihez, hogy csiklandozzák még őket. Munkatársaival a Bowling Green Egyetemen azt tanulmányozza, hogy mi zajlik a kísérleti patkányok agyában nevetés közben.

Jeffrey Burgdorf, az Illinois állambeli Északnyugati Egyetem biomérnöke azt állapította meg, hogy a nevetés egy olyan inzulinszerű növekedési faktor termelődését segítette elő a patkányokban, amely antidepresszánsként és szorongásoldóként viselkedik. Úgy véli, ugyanez történhet az embereknél is.

Margaret Stuber, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) pszichiátere azonban nem talált közvetlen előnyt önmagában a nevetésben, bár arra a következtetésre jutott, hogy a gondolatok elterelése és a hangulat javítása jót tett a pácienseknek.

A szakemberek szerint nehéz elkülöníteni a nevetést a jó érzésektől, ám vannak, akik szerint ez nem is számít, elég, ha jól érezzük magunkat miközben nevetünk.

A nevetést kutató tudósok mindenesetre kénytelenek komolynak látszani, ha pénzt akarnak szerezni vizsgálataikra. – A nevetésre mint olyanra nincs kutatási támogatás – ismeri el Panksepp. Burgdorf például a nevetés szót a „pozitív érzelmi válasz” kifejezéssel helyettesíti, amikor támogatásért folyamodik.
0
C
· 7 Apr 2010 (edited)
:mrgreen:
Igen, szép dolog a tudomány! :D
0
D
· 19 Apr 2010 (edited)
Mi ez? Nevetés

Nem tudom, nektek milyen emlékeitek vannak, de én a középiskolára úgy emlékszem vissza, hogy folyton nevettem, nevettünk, kacagtunk az osztálytársnőimmel, de úgy igazán. Az általános iskoláról már homályosabb a kép, de gimire határozottan úgy tekintek vissza, mint arra a négy évre, amit folyamatos röhögéssel töltöttem. Ma már kevesebbet nevetek, bár még így is szerencsés vagyok, mert itt bent a csajokkal a szerkesztőségben sokat röhögünk mindenfélén, nem úgy, mint sok más, savanyú légkörű munkahelyen.

Korábban Rita elmélkedett a sírásról, hogy melyik életszakaszban, mennyit bőgünk örömtől és bánattól egyaránt. Nos, az életszakaszokkal nem csak az elmorzsolt könnyek száma változik, hanem a mosollyal töltött perceké is. Egy gyerek például 400-szor mosolyodik el egy nap folyamán, míg egy felnőtt ezt átlag napi 15-ször teszi. Pedig a nevetésnek, mosolygásnak annyi jótékony hatása van, és nemcsak ránk, hanem a környezetünkre is. Itthon nem jellemző, hogy a buszon, a metrón vagy például a villamoson rámosolygunk valakire csak úgy, kedvességből. Pedig milyen jó lenne, ha ezt néha megtennénk és megtennék velünk - persze mindenféle hátsó szándék nélkül - egy-egy ilyen eset állítom, a legmorcosabb embert is felvidítaná.

Talán ezen szerettek volna azok is segíteni, akik május első vasárnapját kikiáltották a nevetés világnapjának. Először Indiában egy nevető klub tartott 1998. május első vasárnapján ilyen napot. A hahota klub célja az volt, hogy minél többen nevessenek és így érezzék a kacagás gyógyító hatását, hiszen bizonyított tény, hogy egy jó röhögés segíti az endorfin és az adrenalin termelést, amely fájdalomcsillapító hatással bír, valamint fokozza a vérkeringést. Korábban végeztek egy kutatást olyan cukorbetegekkel, akiknek a vérnyomásuk is magas volt. Az egyik csoporttal egy éven keresztül rendszeresen humoros műsorokat nézettek, míg a másikkal szekció tagjaival nem. Az végeredmény az lett, hogy a tudományosan szórakoztatott csoportnak határozottan javultak az eredményei, míg a kontrollcsoport mutatói fokozatosan romlottak. A nevetésért felelős agyi terület a kutatások alapján a homloklebenyi rész, itt indulnak el a folyamatok egy-egy (viccesnek) látott és/vagy halott szituáció miatt.

De miért tettem zárójelbe a vicces szót? Azért, mert a kutatók, akik az emberi nevetés okára szerettek volna rájönni korábban, rossz úton jártak, hiszen főleg a humort tartották a mosolygás okának, és ez nem így van. Valamint az sem volt helyes, hogy ezt a viselkedésformát kizárólag az embereknek tulajdonították. Egy évekkel ezelőtti kutatás során állatokat és csecsemőket is csiklandoztak, és azt vizsgálták, hogy az állatok esetében is jelentkezik-e valami, az emberi nevetéshez hasonló reakció. Mint kiderült, a patkányok például ultrahangot adtak ki, amikor csiklandozták őket, és arra is fény derült, hogy ez egy olyan, univerzálisan jóleső érzés, amire szüksége van mind az állatoknak, mind az embereknek.

A kísérlet mindezeken felül arra is rámutatott, hogy a nevetés nem a humorból fakad, hanem annál sokkal régebbre nyúlik vissza. Nevethetünk társadalmi okokból kifolyóan, de biológiai és érzelmi tényezői is vannak ennek a viselkedési formának. A megfigyelések azt mutatták, hogy a nevetések 80-90%-át nem vicc idézi elő. Inkább túlélési ösztönünk szólal meg, amikor nevetünk. A jóízű hahota, a mosolygás üzenettel bír a társas viselkedés során, amivel több mindent is közvetíthetünk. Sokszor nevetünk előrejutás céljából: egy kísérlet során azok közül a lányok közül, akiknek jutalmat ígértek be, sokkal többen nevettek a másik fél beszélgetés közben elejtett faviccein, mint azok, akik előtt nem húztak el mézesmadzagot. Persze nem csak a felettes poénján mosolygunk, sokszor a velünk azonos szinten lévő munkatárssal is összenevetünk, hiszen az ember minden esetben támaszokat, szövetségeseket keres, és nevetéssel könnyen szert tehetünk ilyen személyekre.

Mivel a nevetés ősidőktől kezdve megvan az emberben kevesen vannak azok, akik élethűen tudnak röhögést szimulálni, bár egy-egy nem illandó szituációban könnyedén elnyomjuk a mosolygást. Te mennyit nevetsz?
0
A
· 19 Apr 2010 (edited)
Igen, ezt olvastam már...

Én alapból vidám természet vagyok, úgyhogy sokat nevetek, mindenből viccet csinálok....

De tudok komoly is lenni. Igazából a 2 véglet vagyok, vagy vidám, vagy komoly... Filmekből is csak a vígjátékot és a horrort szeretem.

Ez van. :)
0
D
· 19 Apr 2010 (edited)
:D
0
C
· 21 Apr 2010 (edited)
a legjobb párosítás vidám és komoly! :D

Én inkább kicsit komorabb vagyok. Nem tudom miért... de alapjába véve én is mindenből viccet csinálok... :D :mrgreen: